استفاده از مطالب، تصویرسازی ها، عکس ها، فیلم ها و پادکست ها با ذکر منبع و لینک مستقیم به وب سایت پلاك 52 بلامانع است.
دریاچه چشمه سبز از جاذبههای گردشگری استان خراسان رضوی است که در حدود ۲۰ کیلومتری روستای بزرگ گلمکان و ۵۰ کیلومتری غرب شهر مشهد در یکی از بلندترین نقاط رشته کوه بینالود قرار دارد. شهر گلمکان منطقهای کوهستانی و سردسیر که شامل چندین روستا به مرکزیت شهر گلمکان می باشد.
این منطقه وسیع از جنوب به شهرستان نیشابور و رشته کوه بینالود، از شمال به دشت مشهد و محور مشهد -چناران و از غرب به کوه تخت رستم و تخت اخلمد و از شرق به مناطق زشک و شاندیز محدود می باشد.
به واسطه شرایط اقلیمی مناسب محصولات سردسیری مرغوبی از جمله گیلاس، آلبالو، سیب و گردو در این منطقه به وفور تولید می شود .همچنین به دلیل وجود باغات، رودخانه های دائمی و ارتفاعات، این منطقه از مناسب ترین ییلاقات اطراف مشهد به شمار می آید. زبان مردم منطقه فارسی است که آن را با لهجه ای شیرین تلفظ می کنند .
گلمکان هم به لحاظ لغوی به مکان رویش گل گفته میشود این شهر در گذشته به گورمکن مشهور بوده است و قدمت آن به پیش از اسلام باز می گردد. مردم خراسان سبز را سوز تلفظ می کنند و بیشتر مردم محلی این منطقه را با نام چشمه سوز می شناسند.
چشمه سبز از جاذبه های مهم منطقه می باشد و حتی از آن چندین بار در متون مختلف شاهنامه یاد شده است .
دریاچه چشمه سبز گلمکان از زمان های گذشته معروفیت و ارزش زیادی داشته و آب آن برای زرتشتیان از قداست خاصی برخوردار بوده است. یکی از پادشاهان ساسانی بنام یزگرد اول مسافت طولانی را برای شفا گرفتن از آب چشمه سبز با خدم و حشم خود طی می کرد و در کنار این چشمه اقامت می کرد.
مطالعه کنید : آتشکده چک چک، یادگار دختر یزدگرد سوم
آب و هوای معتدل سرد منطقه گلمکان مکان مناسبی برای رویش گیاهان دارویی چون بادام کوهی، خار شتر، زیره، کاسنی و بابونه است. این مکان زیست گاه حیواناتی چون بز کوهی، آهو، گراز، عقاب و کبک است که سازمان محیط زیست برای حفاظت از این حیوانات نقش بسیار مهمی را ایفا می کند.
منشا پیدایش دریاچه
در مورد منشا پیدایش دریاچه اظهار نظر چندانی صورت نگرفته و ابهاماتی چند وجود دارد. حوضچه این دریاچه از سنگهای متاپولیتی با دگرگونی ضعیف معروف به اسلیت و فیلیت تشکیل شده است.
در مورد نحوه تکوین و تکامل آن میتوان حداقل دو پیشفرض را درنظر گرفت:
نخست آنکه مورفولوژی و شکل تقریباً مدور دریاچه و نواحی پیرامونی آن، میتواند بیانگر این باشد که دریاچه مذکور احتمالاً حاصل میراثهای اقلیمی عصر یخچالی کواترنر بوده
و دوم اینکه چون بینالود توسط زمین ساختهای پوستهای نازک شکل گرفته، تجمع آب موجب پیدایش دریاچه چشمه سبز شده است. وجود یک گسل با روند شمال غربی – جنوب شرقی (که محور دریاچه را تشکیل میدهد)، میتواند فرضیه دوم را قوت ببخشد.
مطالعه کنید :
نخستین هتل نمکی ایران در مزرعه خورشید دماوند
سلطانیه زنجان، سومین گنبد بزرگ جهان
دریاچه چشمه سبز ۱۵ هکتار مساحت دارد و از آب این دریاچه برای آبیاری باغات و اراضی کشاورزی استفاده میشود و در دریاچه ماهیهای بزرگ و کوچک نیز وجود دارد که گاه گردشگران را برای ماهیگیری جذب میکند. مطمئناً برای هر طبیعت دوستی، سفر به مناطق طبیعی و بکر بسیار لذتبخش خواهد بود. بازدید از این دریاچه نیز یکی از لذتهای طبیعتگردی است.
لذت قدم زدن کنار دریاچهای تمیز و پر آب و پیک نیک زیر سایه درختان این منطقه و نگاه کردن به پرندگانی که به دنبال یافتن غذا، شیرجههایی زیبا به درون آب میزنند بسیار خاطر انگیز و دوست داشتنی است.