تاریخ ایران باستان | پلاک ۵۲

آخرین شماره مجله پلاک52

برچسب: تاریخ ایران باستان

ایران گردی, پیاده رو

میـمند،‌ روستای کیچـه ها 

میمند در لغت برگرفته از دو واژه می‌ و مند است. می به معنی شراب و مند به معنی مست و مستی است. آنچه درباره میمند می گویند نیز برگرفته از همین معنی است، تعبیری که اهالی روستا نیز بر آن باور دارند.

تاریخ, حیات خلوت

آرتیستونه، دختر کوروش کبیر – قسمت آخر 

آرتیستونه دختر کوروش کبیر و خواهر کوچک آتوسا و همسر داریوش اول است. نکته ی قابل توجه در مورد آرتیستونه این است که با این که او خود دارای املاک فراوان و فراورده های کشاورزی بسیار زیاد و چنانچه ذکر شد انبارهای فراوان است ولی خود از شاه جیره دریافت می کند.

ایران گردی, پیاده رو

مردان بدون دهان شهر یری، چه رازی در سینه دارند؟ 

شهر یری دارای سنگ های ‌برافراشته و سنگ نگاره های زیادی است و نکته قابل توجه و جالب اینکه این سنگ های برافراشته به شکل انسان است و چهره انسان بر روی آن ها نقش شده است. نقش ها و حکاکی های سنگی شکل انسان های دست به سینه را نشان می دهد که بیشترشان دهان ندارند.

تاریخ, حیات خلوت

آرتیستونه، دختر کوروش کبیر 

آرتیستونه دختر کوروش کبیر و خواهر کوچک آتوسا و همسر داریوش اول است. هرودوت معتقد است که او سو گلی داریوش شاه بوده است. داریوش فرمان داده بود تا مجسمه ی آرتیستونه از طلا ساخته شود و به نظر برسیوس این امر فرض تصویر شدن زنان در کارهای هنری را تأیید می کند

حیات خلوت

مشاغل زنان و کودکان در دوره هخامنشی – قسمت اول 

از روزگار گذشته تا کنون زنان و کودکان بخش اعظم جمعیت را به خود اختصاص داده اند. در عصر کشاورزی داشتن فرزند زیاد به خصوص فرزند ذکور جزو سرمایه های یک خانواده به شمار می آمد. فرزندان در حکم نیروی کار پدر محسوب می شدند…

حیات خلوت

کشف گذرگاه‌های مخفی کاخ خسروپرویز 

باستان‌شناسان در عراق در جریان کاوش بقایای شهری تاریخی و گمشده که ظاهرا قسمت‌های از شهر اربابی دستگرد است، چندین گذرگاه مخفی را شناسایی کرده‌اند. این شهر زمانی پایتخت دوم ساسانیان به شمار می‌رفت.

ایزد مهر
طاقچه, طاقچه-۴۱, فرهنگستان

موجودات اسطوره ای و افسانه ای در ایران باستان؛ قسمت ششم: ایزد مهر و ورزش باستانی 

در سنگ نوشته­ های پادشاهان هخامنشی هم از مهر نام برده شده و گزنفون می نویسد: پادشاهان هخامنشی به مهر سوگند یاد می کردند. در نوشته های پهلوی هم از مهر سخن گفته شده است.

تاریخ, فرهنگستان

آشنایی با جشن های ایرانی: جشن تیـرگان 

تیرگان به شهادت باستان‌شناسان یکی از زیباترین و پس از نوروز شادترین جشن‌های ایرانی به شمار می‌رود. به قول هاشم رضی جشن آب و آب‌پاشی، فال و شعر، پایکوبی و دست افشانی، جشن رنگ‌ها بوده است.